Økonomi

Økonomisk gevinst av økt fôreffektivitet

Økt fôreffektivitet kan gi en økonomisk gevinst i mjølkeproduksjonen. Med grunnlag i registreringer av individuelt fôropptak, ytelse og vektutvikling i 14 mjølkekubesetninger de fire siste årene har Geno sett nærmere på den potensielle økonomiske gevinsten ved ulike nivåer av fôreffektivitet.

Eli Hveem Krogsti

Prosjektleder i Geno

Håvard Tajet

Leder for forskning utvikling og implementering i Geno

Registrering av individuelt fôropptak bidrar til å finne de mest fôreffektive kyrne.

Foto: Espen Solli

Datagrunnlaget vi bygger våre beregninger på består av 2 361 NRF-kyr. Kyrne er delt inn i tre grupper ut fra høy, middels eller lav fôreffektivitet. Begrepet fôreffektivitet forteller oss noe om hvor god kua er til å nyttiggjøre seg energien i den totale fôrrasjonen. Vi tar utgangspunkt i at energien benyttes til vekst, vedlikehold og produksjon av mjølk. Dersom ei ku bruker mindre fôr/energi enn forventet i forhold til ytelse og vekt, er hun per definisjon ei mer fôreffektiv ku enn ei som bruker like mye eller mer enn forventet.

Mål på fôreffektivitet

Tabell 1. Fenotypisk gjennomsnitt for fôropptak, energiforbruk til mjølkeproduksjon og ytelsesnivå for de 2 361 kyrne i utvalget.

Egenskap

Gjennomsnittsverdi

Tørrstoffopptak, kg (totalt for kraftfôr og grovfôr)

20,14

Energiforbruk (MegaJoule, MJ)

129,12

Ytelse (EKM, kg)

29,15

Fôr å beskrive den potensielle økonomiske gevinsten av ei mer fôreffektiv ku i utvalget fra de 14 besetningene, har vi valgt å bruke en modell der fôreffektivitet beregnes som energiforbruk per kg EKM. For å finne økonomisk gevinst har vi omregnet energiforbruk og ytelse til økonomiske verdier. Tabellell 1 viser egenskaper som er lagt til grunn for å identifisere de tre gruppene med høy, middels og lav fôreffektivitet.

Forutsetninger for beregningene

Tabell 2. Gjennomsnittlige inntekter på mjølkeytelse og gjennomsnittlige kostnaden for fôr per dag for de tre gruppene kyr.

Gruppe med kyr

Gjennomsnittlig inntekt for produsert mjølk

Gjennomsnittlig fôrkostnad

Høy fôreffektivitet

193,50 kr/ dag

83,50 kr/ dag

Middels fôreffektivitet

189,90 kr/ dag

84,40 kr/ dag

Lav fôreffektivitet

185,30 kr/ dag

84,80 kr/ dag

Vi har i de videre beregningene valgt å benytte gjeldende gjennomsnittspriser for grovfôr og kraftfôr samt gjeldende mjølkepris i markedet. Vi har i tillegg tatt utgangspunkt i en fôrrasjon på 1/3 kraftfôr og 2/3 grovfôr. Vi gjør oppmerksom på at flere av variablene kan endre seg over tid. Regnestykket kan derfor endre seg noe ut fra når beregningene foretas.

Vi har beregnet det genetiske potensialet til kyrne i datauttrekket og har omregnet dette potensialet til kroneverdier. På dette grunnlaget har vi kommet fram til den gjennomsnittlige inntekten på mjølkeytelse og gjennomsnittlige kostnaden for fôr per dag for de tre gruppene kyr med henholdsvis høy, middels og lav fôreffektivitet (se tabell 2).

Gevinst på nesten 100 000 kroner

Livdyrvekt og vektutvikling er viktige parametere når vi skal vurdere hvor effektive kyrne er til å unytte energien i fôrrasjonen.

Foto: Espen Solli

Med basis i tabell 2 sammenligner vi det økonomiske resultatet i to ulike besetninger. I besetning A har bonden kun kyr med høy fôreffektivitet. I besetning B finner vi kun kyr med lav fôreffektivitet. Begge besetninger har 30 kyr. Beregningene viser at besetning A med kyr i kategorien Høy fôreffektivitet vil ha en økt gevinst på ca. kr 98 500,- på årsbasis i forhold til besetning B, som kun har kyr i kategorien Lav fôreffektivitet.

Potensial i framtidig avlsarbeid for fôreffektivitet

Metan er en viktig støtte-egenskap ved vurdering av fôreffektivitet.

Foto: Espen Solli

Eksempelet vi viser i denne artikkelen illustrerer det økonomiske potensialet ved å implementere fôreffektivitet som en egenskap i det totale avlsmålet for NRF på sikt. Vi gjør oppmerksom på at dataene som er benyttet gir et forenklet bilde, men det gir en indikasjon på potensialet for sparte fôrkostnader på sikt. Det er fortsatt arbeid som gjenstår før fôreffektivitet kan tas inn i avlsmålet, men vi forventer å kunne presentere den første versjonen av en indeks for fôreffektivitet i løpet av 2026. Det vil fortsatt være viktig å øke datamengdene videre slik at vi etter hvert oppnår en GS-sikkerhet som er høy nok til at vi kan vektlegge det i avlsmålet.

En stor takk rettes til de 14 besetningene som bidrar med registreringer av fôropptak og metanutslipp.